Ο Στέλιος απευθύνει σε ανοικτή επιστολή τους μετόχους της easyJet, πριν από την Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 6ης Φεβρουαρίου 2020.

Αγαπητοί μέτοχοι,

Είναι η εποχή του χρόνου που εμείς ως κάτοχοι του 34% των μετόχων  ψηφίζουμε για τις επιδόσεις των διευθυντών.

Είμαι επενδυτής στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών εδώ και 25 χρόνια και με χαρά βλέπω στα σημερινά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου οτι η θεωρία μου για την οικονομία των αεροπορικών εταιρείών παραμένει αληθινή.

Δηλαδή, όταν αυξάνετε τις θέσεις επιβατών μόνο κατά 1% ανά χρόνο, τα έσοδα ανά θέση αυξάνονται κατά 9% ανά χρόνο. Αντίθετα, αυτή τη χρονική στιγμή πέρυσι, η αύξηση των θέσεων ήταν 18% ανά χρόνο και γι’αυτό τα έσοδα ανά θέση μειώθηκαν κατά 4% ανά χρόνο.

Είμαι πλέον αισιόδοξος για την δημιουργία αξίας στους μετόχους από την easyJet για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο αριθμός του στόλου ανεβαίνει.

Επιπλέον, είναι πλέον σημαντικό να βαθμολογήσουμε τις προσδοκίες μας ως μετόχους για τα κέρδη ανά μετοχή για το έτος 2021. 

Στο χρηματικό έτος 2015 η easyJet παρέδωσε 138 πέννες ανά μετοχή και ακολουθώντας τη μερισματική πολιτική που συμφωνήθηκε μεταξύ μου και του διοικητικού συμβουλίου, περίπου το 50% του εσόδων ανά μετοχή  διανεμήθηκε ως μέρισμα σε όλους τους μετόχους κάθε χρόνο. Τότε υπήρχαν 241 αεροσκάφη στο στόλο.

Τα τρέχοντα σχέδια δείχνουν ένα στόλο 352 αεροσκαφών από το χρηματικό έτος 2021, αύξηση 46% από το 2015. Ως εκ τούτου, η αύξηση του κεφαλαίου που απασχολείται ήταν τουλάχιστον παρόμοιο.  

Για τον λόγο αυτό, αναμένουμε μια αύξηση 46% εσόδων ανά μετοχή μεταξύ 2015 και 2021. Αυτό θα πρέπει να είναι περίπου 200 πέννες εσόδων ανά μετοχή μέχρι το 2021. Είναι σαφές ότι η διαχείριση έχει ακόμη δουλειά για να φτάσουμε σε 200 πέννες εσόδων ανά μετοχή , καθώς οι αναλυτές προβλέπουν μόλις 110 πένες για το χρηματικό έτος 21. 

Θα προγραμτοποιήσω συμβολική ψηφοφορία  στην Ετήσια Γενική Συνέλευση ( 6 Φεβρουαρίου) κατά της επανεκλογής του Προέδρου John Barton. Πιστεύω ότι κάνει καλή δουλεία ακούγοντας όλους τους μετόχους και συμφώνησε να δεχτεί αυτή τη διακριτική ψήφο ως εποικοδομητική κριτική στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, με τον σκοπό να ανακοινώσω σε όλους τους άλλους μετόχους τον στόχο τών 200 πένων ανα μετοχή μέχρι το 2021.