Βιογραφικό Στέλιου Χατζηιωάννου

Updated 16th September 2019.

Ο Στέλιος είναι γνωστός για τη δημιουργία της easyJet  το 1995 όταν ήταν μόλις 28 ετών: Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους που έκανε επανάσταση στα ευρωπαϊκά αεροπορικά ταξίδια τα τελευταία 25 χρόνια έχει πλέον πάνω από 100 εκατομμύρια επιβάτες  κάθε χρόνο , με στόλο αποτελούμενο από  περίπου 350 αεροσκάφη Airbus που εκτελούν πτήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Το 2000 η EasyJet(www.easyjet.com )  εισήχθη στοβρετανικό χρηματιστήριο   για να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της , αλλά ο Στέλιος και η οικογένειά του εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι έχοντας το 1/3 του συνόλου των μετοχών. Ο Στέλιος επέτυχε να υιοθετηθεί από την εταιρεία μια πολιτική μερισμάτων που πληρώνει το 50% των κερδών ως μέρισμα στους μετόχους .

Η οικογένεια των επιχειρήσεων easy  (www.easy.com ) (www.easygroup.com.gr ) Μια στρατηγική απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια της εισαγωγής της easyJet στο χρηματιστήριο συνεπαγόταν ότι η ιδιοκτησία του εμπορικού σήματος easy  παρέμεινε στο ιδιωτικό eteria  του Στέλιου , easyGroup, με έδρα το Λονδίνο και με γραφεία στην Αθήνα , την Λευκωσία και το Μονακό  . Σήμερα,  η easyGroup απολαμβάνει πλέον ένα σταθερό εισόδημα από τη χορήγηση αδειών για τη χρήση του  εμπορικού σήματος easy από πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της αεροπορικής εταιρείας. Έτσι, κάθε φορά που κάποιος αγοράζει ένα εισιτήριο της  easyJet, η easyGroup εισπράττει το 0,25% της τιμής του εισιτηρίου για την χρήση του σήματος. Από το 1995 η οικογένεια των easy επωνυμιών έχει υιοθετηθεί από εταιρείες με ποικίλες δραστηριότητες . Όλες τους προσφέρουν στους καταναλωτές «περισσότερη αξία για λιγότερα χρήματα «. Παράδειγμα η  easyHotel.com, που είναι εισηγμένη στο βρετανικό χρηματιστήριο από το 2014 στην οποία η  easyGroup κατέχει το 28% των μετοχών. Άλλες μάρκες της easy περιλαμβάνουν: www.easyBus.com , www.easyCar.com , www.easyFly.co.uk , www.easyHub.com , www.easyMoney.com , www.easyProperty.com , www.easy.Coffee , www.easyGym.com , www.easyStorage.com , www.easyFerry.com  καθώς και πολλοί άλλοι που υποστηρίζονται από περισσότερα από 1000 καταχωρημένα εμπορικά σήματα. Ο Στέλιος αναζητά πάντα προσεκτικά επιλεγμένους συνεργάτες και επιχειρηματίες με τους οποίους επεκτείνει από κοινού την οικογένεια των easy εμπορικών σημάτων. Η easyGroup διαθέτει επίσης αυστηρή νομική πολιτική για την παύση της κλοπής του εμπορικού ονόματος .

Φιλανθρωπικό έργο: Ο Στέλιος άρχισε να «δίνει πίσω στην κοινωνία» όταν έφτασε στην  ηλικία των 40 ετών και από τότε έχει επισημοποιήσει τη φιλανθρωπική του προσφορά δημιουργώντας το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου (www.stelios.org , www.steliosfoundation.gr ), στο οποίο τώρα αφιερώνει  περίπου το ένα τρίτο του χρόνου  του. Το ίδρυμα υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, κυρίως στις χώρες όπου ο Στέλιος έχει ζήσει και εργασθεί , δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, , και το Μονακό. Το  πρόγραμμα  «Φαγητό από Καρδιάς » συμπαραστέκεται σε πάνω από 200.000 ανθρώπους κάθε μήνα στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 2013 https://steliosfoundation.gr/faghto-apo-kardias . Στην Κύπρο, το Ίδρυμα χορηγεί € 500.000 σε μετρητά ετησίως από το 2008 σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που εργάζονται μαζί για τη διαρκή ειρήνη στο νησί https://steliosfoundation.com.cy/peace-cyprus-bicommunal -βραβεία/ . Το  Ίδρυμα  παρέχει κάθε χρόνο υποτροφίες -έχοντας στηρίξει έως σήμερα πάνω από 250 σπουδαστές ( κυρίως από την Ελλάδα και την Κύπρο ) – στα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα οποία αποφοίτησε ο Στέλιος, δηλαδή στα εκπαιδευτήρια  Δούκα στην Αθήνα www.doukas.gr , το London School of Economics και το Cass Business School of the City University στο Λονδίνο . Άλλοι καλοί σκοποί υποστηρίζονται με τακτικές δωρεές σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ( ΜΚΟ ), όπως η περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωση www.wwf.org  που επίσης υποστηρίζεται από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β του Μονακό. (www.fpa2.org ).  Μερικές από τις  ΜΚΟ που στηρίζει το Ίδρυμα του Στέλιο στην Ελλάδα είναι το Μαζι για το Παιδί , Το Χαμόγελο του Παιδιού , η ΕΛΕΠΑΠ , ο Αρκτούρος , το Make a Wish Greece , ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός το UNHCR Greece και πολλές άλλες . Το 2018 μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής έδωσε από €5000 στον κοντινότερο συγγενή του κάθε θανόντος , με το συνολικό ποσό της δωρεάς να φτάνει τις 505,000€

Τον Μάιο του 2017 ο Στέλιος έγινε μέλος της ομάδας της πρωτοβουλίας Giving Pledge (https://givingpledge.org/Pledger.aspx?id=334 ) ,αυτοδεσμευόμενος να δωρίσει στο ίδρυμά του μέσω της διαθήκης του ,  τη μισή του περιουσία , ώστε το Ίδρυμα να μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί στο διηνεκές. Η πρωτοβουλία Giving Pledge ξεκίνησε το 2010 από τους Bill και Melinda Gates και Warren Buffet.

Το οικογενειακό ιστορικό : Ο Στέλιος γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1967 στην Αθήνα, γιος του αείμνηστου ελληνοκύπριου εφοπλιστή  ,  Λούκα Χατζηιωάννου. Ο Στέλιος ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία με  τον πατέρα του στην Τρόοδος Shipping στον Πειραιά,  και εργάστηκε εκεί μέχρι την ηλικία των 25 ετών, όταν και πήρε την πρώτη οικονομική ενίσχυση  από τον πατέρα του και  ίδρυσε την δική του εταιρία δεξαμενόπλοιων με την επωνυμία  Stelmar . Η εταιρία εισήχθη στο www.NYSE.com  το 2001 και πωλήθηκε σε έναν ανταγωνιστή το 2005 για περίπου US $ 1,3δις.

Τιμητικές διακρίσεις : Το 2006, στην ηλικία των 39 ετών, ο Στέλιος έλαβε το χρίσμα του  ιππότη από την Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου  Ελισάβετ Β’  για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα. Από το 2009 είναι Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πριγκιπάτο του Μονακό – όπου και  διαμένει τον περισσότερο καιρό. Το 2016 ο Στέλιος ίδρυσε το www.Gustaviayachtclub.org  και είναι ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου του St.Barts στην Καραϊβική . Ο Στέλιος έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Διδάκτωρ  από τα Πανεπιστήμια City, Grandfield, Liverpool John Moores και  Northumbria (Newcastle) . Από το 2018 είναι πρόεδρος των εταίρων επιχειρηματικότητας  του Prince’s Trust  στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιαs φιλανθρωπικήs οργάνωσηs που ιδρύθηκε από τον  Πρίγκιπα Κάρολο  της Ουαλίας. https://www.princes-trust.org.uk/support-our-work/major-gifts/enterprise-fellowship/members