Ποιες αερογραμμές κερδίζουν τους κυπριακούς αιθέρες

https://www.stockwatch.com.cy/en/node/2993875

Μάχη για ενίσχυση των μεριδίων τους στη πίττα των αερομεταφορών δίνουν δεκάδες αεροπορικές εταιρείες με τους μεγάλους παίκτες να επωφελούνται περισσότερο από τις αλλαγές που επέφερε η χρεοκοπία ανταγωνιστών τους.

Ο ανταγωνισμός φούντωσε μετά το κλείσιμο της Cobalt Air παρά την αρχική αύξηση που παρατηρήθηκε στις τιμές εισιτηρίων, ιδίως σε προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Βρετανία.

Οι μεγάλοι παίκτες στους κυπριακούς αιθέρες έσπευσαν να κερδίσουν τα μερίδια από τη Cobalt, πετυχαίνοντας – σε ορισμένες περιπτώσεις – σημαντική μεγέθυνση της επιβατικής τους βάσης.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τις εταιρείες χαμηλού κόστους να κυριαρχούν τους κυπριακούς αιθέρες, με ορισμένους από τους πιο παραδοσιακούς παίκτες να έχουν σημαντικά μερίδια, παρά τις σχετικά πιο ψηλές τιμές που προσφέρουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, η Ryanair, η Aegean και η Easyjet κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στους κυπριακούς αιθέρες, μεταφέροντας μαζί το ένα τέταρτο της επιβατικής κίνησης από και προς την Κύπρο.

Σύμφωνα στοιχεία της Hermes Airports, η Ryanair κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς φθάνοντας το 10,2% το 2019 έναντι 8% το 2018.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Aegean Airlines με 8,8% από 8,5% το 2018 και στην τρίτη η Easyjet με 7,4% από 7,1%.

Ποσοστό 7,3% έχει η Rossiya η οποία εξυπηρετεί τη Biblioglobus, χωρίς μεταβολή από το 2018.

Ακολουθεί η Wizz Air με 7% από 5,2% το 2018.

Το μερίδιο της Tui Airways ανήλθε το 2019 στο 7% από 6,8%.

Μερίδιο 5,9% έχει η Jet2.com, 4,9% η Blue Air και 3,6% η Cyprus Airways.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, η αεροπορική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2019 στα 11,3 εκ. από 10,9 εκ. το 2018.


Της Γεωργίας Χαννή